You are here

Pregled ohišja gonila žerjava in dvigala

Pregled ohišja gonila

Žerjav je sestavljen iz številnih pomembnih komponent: sklopke, blokade kavljev, stebla kavljev, žične vrvi, naprave pod kavlji, ohišja menjalnikov idr. Včasih je treba za te komponente podati podrobnejšo oceno ter redna preverjanja in izvajanje vzdrževalnih del niso dovolj. 

Veliko držav ima predpise, ki zahtevajo izvajanje pregledov pri odprtem ohišju menjalnika. Preverite lokalne predpise in izvorne zahteve proizvajalca, kjer boste našli podatke o tem, kako pogosto je treba pregledovati ohišje menjalnika, ali za pomoč pokličite lokalno servisno podružnico družbe Konecranes.

Napaka ohišja menjalnika

Pri žerjavih, ki so pogosto v uporabi ali obratujejo že več let, lahko pride do kumulativne obrabe in drugih škodljivih karakteristik. V ekstremnih pogojih lahko ohišje menjalnika popolnoma odpove in tovor zato lahko pade. Iz združljivostnih in varnostnih razlogov priporočamo izvedbo pregleda ohišja menjalnika, s katerim boste določili stanje mostnega žerjava in z njim povezanih komponent.

DRUŽBA KONECRANES OMOGOČA IZVEDBO DVEH VRST PREGLEDOV OHIŠJA MENJALNIKA:

Pregled ohišja gonila

Pri pregledu ohišja menjalnika bo usposobljeni strokovnjak izvedel vizualni pregled glavnih komponent ter ocenil zgodovino izvajanja vzdrževalnih del in pregledov ter tako dobil vpogled v uporabo žerjava. Pregledovalec običajno z endoskopom preveri raven olja in notranjost ohišja menjalnika ter površine menjalnika. Vzame lahko vzorec olja za izvedbo laboratorijske analize, s katero se ugotavlja prisotnost zažganega olja, kovinskih delcev in drugih potencialnih simptomov, ki bi lahko povzročili težave v delovanju. Redni pregled ohišja menjalnika se lahko izvaja kadar koli, še posebej pri žerjavih, pri katerih sumite na težave z ohišjem menjalnika. Če se zazna pomanjkljivosti, vam osebje za izvedbo nadaljnjih analiz lahko priporoči napredni pregled ohišja menjalnika.

Napredni pregled ohišja menjalnika

Pri naprednem pregledu ohišja menjalnika strokovnjak razstavi ohišje menjalnika in testira notranje komponente s preskusi, ki ne povzročajo poškodb, kot so pregledi s tekočimi barvnimi penetranti in magnetno gumo. Izvedba naprednega pregleda ohišja menjalnika se priporoča za opremo, ki je starejša od 10 let, se uporablja intenzivno in ciklično, za opremo s tankim bobnom ali privarjenimi naperami, ko se oprema uporablja prek okvirov izvorne oblike, za žerjave, ki so v procesu ključnega pomena, ter za opremo, katere zgodovina uporabe je neznana. Tak pregled lahko razkrije minimalne ali majhne nepravilnosti, ki jih s prostim očesom ni mogoče videti, a lahko v prihodnje privedejo do težav, če jih ne odpravite.

Na pregled ohišja menjalnika se naročite še danes

Med rednimi pregledi ali drugimi pregledi skladnosti notranje komponente ohišja menjalnika običajno niso pregledane. Stopite v stik z najbližjo servisno podružnico družbe Konecranes še danes, če se želite dogovoriti za izvedbo pregleda ohišja menjalnika.