Naš žerjav je star skoraj 30 let. Kako lahko preverim, kakšna je njegova življenjska doba?

Analiza zanesljivosti žerjava je ocena trenutnega stanja žerjava, ki poda teoretično oceno glede njegove preostale življenjske dobe. Ekipa usposobljenih strokovnjakov Konecranes bo zbrala informacije, opravila podroben pregled, zagotovila izračune po meri in izvedla tehnično analizo. Z obsežnim poročilom in posvetovanjem s strokovnjakom boste lažje izoblikovali načrt za popravilo, posodobitev ali zamenjavo opreme.

how_much_time_is_left.jpg

Se lahko stanje notranjosti vrvi preveri samo z vizualnim pregledom?

Jeklene vrvi so lahko sestavljene iz več sto posameznih žic. Poškodovane pramene na zunanjem delu vrvi je mogoče opaziti pri vizualnem pregledu, stanja notranjosti vrvi in notranjih pramenov vrvi pa ni mogoče oceniti. Tehnologija RopeQ združuje vizualni in magnetni pregled, s čimer je mogoče oceniti zunanje vrvi in stanje notranjih žic, pramenov in jedra vrvi, ki običajno niso vidni. Podatki se uporabijo pri sestavljanju ocene glede varne nadaljnje uporabe vrvi.

wire_rope.jpg

Slišal sem, da lahko zaradi razpok, ki so posledica obrabe, pride do okvare gonila. Kako naj ocenim stanje dvižnih žerjavov?

+Pri pregledu ohišja gonila se pregledovalec posveti notranjim sestavnim delom, ki jih med rutinskim pregledom običajno ne oceni. Za vizualni pregled zobnikov, ležajev, gredi in ključev uporabimo endoskop, opravimo pa tudi analizo olja. V nekaterih primerih priporočamo, da se ohišje gonila razstavi in se izvede nedestruktivno ocenjevanje posameznih delov opreme in drugih notranjih sestavnih delov.

hoist_gears.jpg

Pojavlja se čezmerna obraba koles in žerjav se dotika tirov. Kaj lahko storim?

Vaši tiri morda niso tako ravni, kot se zdijo na prvi pogled. Analiza proge RailQ™ uporablja daljinsko upravljanega robota, kar zagotavlja podroben pregled poravnave in stanja tirov žerjava. Razpon merjenja, poravnava, dvignjenost od tal in razlika v višini med tiri: analiza RailQ ustvari razumljivo poročilo s 3D-slikami, ki prikazujejo težavna območja vaših tirov. Naši inženirji bodo pregledali podatke in pripravili priporočila. Za več informacij o poravnavi koles, valjastih vodil in drugih sestavnih delov žerjava analizo RailQ združite z geometrično analizo žerjava CraneQ™.

wheel_wear.jpg

Kako lahko izpopolnimo raven varnosti in znanje naših zaposlenih, ki upravljajo žerjave?

Raziskave kažejo, da je človeška napaka pogosto vzrok za nastanek nesreč, ki so povezane z žerjavi. Z našim usposabljanjem upravljavcev žerjavov boste zmanjšali število napak in pridobili dodatno znanje, s katerim lažje preprečite hude poškodbe osebja, ki nastanejo zaradi nepravilnega delovanja. Usposabljanje se lahko izvede na vaši lokaciji ali v središču za usposabljanje družbe Konecranes.

crane_operators.jpg

Trenutno izvajamo program vzdrževanja. Je kljub temu mogoče, da smo kako težavo spregledali?

Analiza vrzeli v skladnosti je v Združenih državah in Kanadi temeljita študija načinov pregledovanja in dokumentacije o pregledih, programa preventivnega vzdrževanja, postopkov popravila in varnosti upravljavca. Strokovnjaki družbe Konecranes si ogledajo vaše delovišče, se pogovorijo z upravljalci žerjavov in ostalim osebjem ter zbirajo in beležijo podatke. Za vas pripravimo povzetek vseh težav z varnostjo, ki smo jih odkrili in jih je morda treba takoj odpraviti, in končno poročilo za akcijski načrt.

maintenance_program.jpg